Hasznos infók Horvátországról

 

Hasznos infók

 

 

Horvátországról…

Horvátország lakosainak a száma négy és fél millióra tehető. A lakosság nagy része horvát, akik különböző kisebbségekkel élnek együtt, mint például a  szerbek, szlovének, magyarok, bosnyákok, olaszok, csehek, szlovákok és egyéb népek. Államberendezését tekintve többpártrendszerű parlamentáris köztársaság. 1991. szeptember 1-től független állam, majd 2013. július 1-én csatlakozik az Európai Unióhoz. Az ország fővárosa Zágráb (Zagreb) gazdasági, kulturális és oktatási központ.

Fizetőeszköze a kuna, mely váltható bankokban, pénzváltókban, utazási irodákban, szállodákban. Szinte valamennyi szállodában, kikötőben elfogadják a hitelkártyákat, mint American Express, Diners, Eurocard/Mastercard, Visa, de kisebb üzletekben csak kunával tudunk fizetni; illetve számos étteremben is előfordul, hogy inkább a készpénzes fizetés a megengedett.

Magyar állampolgárok részére érvényes útlevél vagy személyi igazolvány is elegendő a határátlépéshez. A Horvát Köztársaság vámrendelkezései összhangban vannak az Európai Unió országainak előírásaival, de nem kereskedelmi jellegű, személyes használatra szánt cikkeket csak 300 kuna értékig lehet vám- és adómentesen bevinni az országba. Hús, tejtermékek és méz külön állatorvosi ellenőrzés nélkül maximum 1 kg-ig, bor maximum 5 literig vihető be. Külföldi valuta, valamint 15.000 kunáig a hazai valuta szabadon be- és kivihető, azonban 40.000 kunánál nagyobb értékű készpénz (akár külföldi valutában vagy kunában) átvitelét kötelező bejelenteni a határon. Az értékesebb szakmai, és műszaki felszerelést a határon be kell jelenteni.

A postahivatalok a nagyobb városokban hétköznapokon 7 - 19 óráig, kisebb helyeken 7 - 14 óráig vannak nyitva. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken az ügyeletes posták szombaton és vasárnap is 21 óráig tartanak nyitva. Valamennyi nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik; telefonkártya a postahivatalokban, újságárusoknál vásárolható. Külföld közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről. Horvátország Nemzetközi hívószáma: +385

Mentők: 94

Tűzoltók: 93

Rendőrség: 92

Tengeri Mentési és Felkutatási Nemzeti Központ: 9155

Sürgős esetekben hívható egységes segélyszám: 112

Tudakozó: 981

Nemzetközi tudakozó: 902

Croatian Automobile Club (HAK): +385 1 4640 800

Időjárás/ Éghajlat

Az ország belsejében mérsékelt kontinentális éghajlat uralkodik, míg az Adriai part mentén kellemes mediterrán éghajlat a jellemző sok napsütéssel, száraz és meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel. A napos napok száma jóval meghaladja a nálunk megszokottat és ez nagyban hozzájárul a horvát nép derűs hangulatához. Nyáron a nappali átlaghőmérséklet 30 fok körül van. A tél általában enyhe, a nappali átlaghőmérséklet 5-10 fok körül van, 0 fok alá szinte soha nem megy le. A tenger augusztusban és szeptemberben a legmelegebb, a 27 fokot is eléri, viszont télen sem megy 9 fok alá, így egész évben kellemes a horvát tengerparton tartózkodni. A turistaszezon kora májustól egészen késő szeptemberig tart. A tomboló nyári időszakban garantáltan napos az idő, de az elő- és utószezonban is kellemes a pihenés, ekkor még mindig üdítő a tenger, ami örömhír a tömeget nem kedvelők számára.

 

Gasztronómia

A nagyon jó minőségű csapvíz egész Horvátországban iható!

Az ország sokoldalú régiói különböző konyhákkal rendelkeznek, ami nagyban függ a földrajzi helyzetüktől, történetüktől és kultúrájuktól. Ezen sokszínűség pedig különböző és egyedi konyhákat eredményez egyazon országon belül. Az isztriai éttermekben, vendéglőkben a tengeri- és a kontinentális különlegességeket is megkóstolhatja, míg Dalmáciában a speciális halételekkel érdemes megismerkedni. A gazdag tengeri élővilág számos különleges étel elkészítéséhez nyújt friss és kiváló alapanyagokat.

Az általános európai konyhán kívül Horvátország a legnépszerűbb hazai ételeit és különlegességeit kínálja: a hideg előételek között említhetjük a híres dalmáciai vagy isztriai pršut-ot (szárított sonka), pagi vagy likai sajtot, juhtúrót, szlavóniai kulent, az ismert samobori vagy zagorjei fokhagymás kolbászokat, a friss tejfölös túrót. Dalmáciában, a szigeteken, az Isztrián, tehát a tengerparti területeken jellemző az egészséges és könnyű ételek fogyasztása, sok zöldség, halételek, főtt húsok. A főételek halféléből és a „tenger gyümölcseiből” (halak, rákok, kagylók) készülnek, melyet a helyi halpiacokon szereznek be. A jellemző húsétel a „pašticada” (hosszadalmasan készülő tradicionális marhahúsétel) vagy a sült bárány.

A szőlőtermesztés évszázados hagyományával büszkélkedhetnek a kontinentális és a tengermelléki területek egyaránt. Az igazán kiemelkedő fajtái a  Dingač, Pošip, Kujundžuša, Žlahtina, Graševina és mások…valamint a nagyon ízletes Prošek. Az égetett szeszes italok közül jól ismertek a pálinkák (rakija)  – szilvapálinka, diópálinka, travarica és mások…

 

Ünnepek

Újév – Nova Godina (január 1. munkaszüneti nap)

Vízkereszt  Sveta tri kraja (január 6. munkaszüneti nap)

Húsvét – Uskrs (vasárnap és hétfő, munkaszüneti napok)

Munka ünnepe- (május 1. munkaszüneti nap)

Úrnapja - Tijelovo

A fasizmus elleni harc napja - Dan antifasisticke borbe ( június 22. munkaszüneti nap)

Köztársaság napja – Dan drzavnosti (június 25. munkaszüneti nap)

A győzelem és a nemzeti hálaadás napja - Dan domovinske zahvalnosti ( augusztus 5.munkaszüneti nap)

Nagy Boldogasszony - Velika Gospa ( augusztus 15.munkaszüneti nap)

Függetlenség napja – Dan neovisnosti ( október 8.munkaszüneti nap)

Mindenszentek – Dan svih svetih (november 1.munkaszüneti nap)

Karácsony – Bozic (December 25. és 26. munkaszüneti napok)

 

Hasznos kifejezések segítségül…

Dobro došli u Hrvatskoj! Isten hozta Horvátországban!
Drago mi je! Örvendek!
Dobro jutro! Jó reggelt!
Dobar dan!  Jó napot!
Dobra vecer! Jó estét!
Bog! Szia!
Dividenja! Viszontlátásra!
Laku noc! Jó éjszakát!
Vidimo se! Hamarosan találkozunk!
Ugodan dan! Szép napot!
Kako ste/Kako si? Hogy van/ vagy?
Dobar tek! Jó étvágyat!
Zivjeli! Egészségünkre!
Molim! Kérem!/ Szívesen!
Ne razumijem! Nem értem!
Mjenjacnica Pénzváltó